KIES JE VOOR ANDROID OF IOS?

werepairall
15 mei 2021 3 MIN LEZEN

Als je naar een telefoon opzoek bent, zal je snel moeten kiezen tussen de 2 grootste besturingssystemen. Ga je voor het besturingssysteem van Google (Android) of van Apple (iOS)? In deze blog zal je een aantal voor- en nadelen lezen over beide systemen. Aan het eind van deze blog heb je dus alle informatie die je nodig hebt om te kunnen kiezen.

Hoe werkt het?

Een smartphone heeft een besturingssysteem nodig om te functioneren. Verder is het handig om te weten dat het iOS-besturingssysteem van Apple is en Google Android van Google is. Maar Android wordt gebruikt door meerdere merken. Hier gaan we verder in dit blog dieper op in.

iOS

Om te beginnen gaan we even een aantal jaar terug om te kijken hoe iOS is begonnen. Het besturingssysteem is voor het eerst openbaar getoond tijdens de Macworld Conference & Expo op 9 januari in 2007, in juni van dat jaar is het besturingssysteem uitgebracht met de iPhone. In 2010 is de naam veranderd door Apple van iPhone OS naar, zoals we het nu allemaal kennen, iOS.

Apple wil graag de controle houden over alle apps in de App store. Daar beslissen ze ook zelf over, zij controleren elke ontwikkelaar en apps voordat deze in de app store wordt getoond. Het voordeel hiervan is dat ontwikkelaars met slechte bedoelingen (denk aan hackers of oplichters) het erg moeilijk wordt gemaakt doordat alles zo streng wordt gecontroleerd. Daarnaast voert Apple met regelmaat nieuwe software updates uit, waardoor je iPhone nogmaals wordt beveiligd. Dit zou een reden kunnen zijn om voor iOS te kiezen.

Het besturingssysteem van iOS sluit goed aan op je iPhone. Het voordeel daarvan is dat het erg prettig te combineren is met je iPad, Macbook of Imac. Omdat het allemaal overeenkomt met hetzelfde besturingssysteem. Zo kun je bijvoorbeeld je agenda koppelen of iMessage gebruiken op al je apparaten. Het nadeel hiervan is dat je iOS zelf niet kunt aanpassen of naar eigen wens kunt maken, maar sinds de nieuwe iOS 14 update is er veel meer mogelijk. Wij hebben hierover ook een blog over geschreven deze kun je hier lezen.

Genoeg over iOS. We gaan over naar Android.

Android

Android is ontwikkeling door Android Inc, een bedrijf in 2005 is overgenomen door Google. Android wordt daarnaast ook door vele andere smartphone als besturingssysteem gebruikt; Samsung, Huawei, LG, Sony en nog vele anderen. Dit is een voordeel ten opzichte van iOS. Waar je bij iOS verplicht bent om een iPhone te kopen, kan je bij Android kiezen voor verschillende merken.

De omgeving om apps te downloaden heet Google Play. Een groot verschil met iOS is dat Android een open sourceplatform is, dit houdt in dat het toegankelijk is voor iedereen. Dus waar Apple streng is bij het controleren van ontwikkelaars en apps kun je bij Android veel makkelijker apps ontwikkelen en die plaatsen op Google Play. Dit geldt dus ook voor ontwikkelaars met slechte intenties. Tegenwoordig wordt er een stuk beter gecontroleerd. Dit noemen ze Google Play Protect. Echter kun je deze functie ook uitschakelen, maar hierdoor is je smartphone minder is beveiligd.

Het grote voordeel van Android is dat de opties eigenlijk eindeloos zijn, als merk zijnde kan het uiterlijk helemaal worden aangepast naar eigen wens daarom ziet het systeem van een Samsung er anders uit dan bijvoorbeeld een Huawei terwijl het beide wordt ondersteund door Android. Daarnaast kun je als gebruiker nieuwe thema’s installeren om het uiterlijk van de software aan te passen, of apps installeren die je tegenkomt op internet, ook als deze niet in de Google Play Store staan.

Kiezen, wat nu?

Of je nu kiest voor Android of voor iOS, het is geheel een persoonlijke keuze. De besturingssystemen bieden grotendeels alle functies die nodig zijn en de meeste populaire apps zijn voor beide platformen beschikbaar. Dus eigenlijk gaat het om persoonlijke voorkeur, ben je Apple gewend in de combinatie met iOS? Of juist het besturingssysteem van Android?

 Meer informatie

In deze blog heb je meer gelezen over iOS en het Android besturingssysteem. Wij hopen dat je genoeg geïnformeerd bent en je nu kunt kiezen na deze blog. Kun je geen genoeg krijgen van onze blogs? Klik hier voor een overzicht. Mocht je nog vragen hebben kun je altijd contact met ons op nemen.

Chat openen
Hi!
Kunnen we je helpen?