iOS 16: wat is er nieuw?

De iOS 16 update is uit en dat betekent allemaal splinternieuwe functies voor jouw iPhone. Van nieuwe widgets tot een zichtbaar batterijpercentage: wat zijn de beste en meest interessante mogelijkheden? Is de update daarnaast ook beschikbaar voor jouw telefoon? We bespreken in dit blog de belangrijkste vernieuwingen en functies.

Allereerst: welke telefoons krijgen de update?

Niet elke iPhone heeft de mogelijkheid om de nieuwe iOS 16 update te installeren. Hieronder geven wij de lijst met modellen die deze mogelijkheid wel hebben.

 • iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 13 Pro
 • iPhone 13
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11
 • iPhone SE
 • iPhone XS Max
 • iPhone XS
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone 8

Op de nieuwste iPhone modellen, zoals de iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max, staat iOS 16 automatisch al geïnstalleerd.

Aan de slag met je lockscreen

Je lockscreen biedt met de nieuwe iOS 16 update veel nieuwe mogelijkheden. Het is volledig aanpasbaar. Denk aan een hele nieuwe galerij aan achtergronden met verschillende thema’s, zoals emoji’s, kleuren, het weer en astronomie. Daarnaast kan je de kleuren van de klok aanpassen en ook de lettertypes zijn aanpasbaar. Extra leuk: er zijn ook mogelijkheden waar het klokje deels in de achtergrond opgaat.

Een ander onderdeel van de nieuwe achtergronden die nu beschikbaar zijn dankzij iOS 16, bestaan uit bewegende wallpapers, zoals bliksemschichten of een ronddraaiende aarde. De notificaties staan ook anders. Open je je telefoon om een appje te checken? Schrik dan niet als de melding opeens onderaan je vergrendelscherm staat. Dit is met de iOS 16 update namelijk veranderd.

Widgets op vergrendelscherm

Met iOS 16 is het mogelijk om je widgets vanaf nu ook op je vergrendelscherm te plaatsen. Zo zie je snel de belangrijkste info van je favoriete apps. Je kan ook ‘live activiteiten’ toevoegen. Als je niet kan kiezen tussen alle handige widgets die de nieuwe update te bieden heeft, biedt Apple een oplossing. Je kunt namelijk meerdere ontwerpen maken en deze op ieder moment wisselen.

Terug van weggeweest: het batterijpercentage

Bij de iPhones met Face ID is het zo dat het batterijpercentage alleen tevoorschijn komt wanneer je je bedieningspaneel naar beneden trekt. Met de iOS 16 update komt hier verandering in. Het percentage zal voortaan in het batterij-icoontje te zien zijn. Deze functie staat niet automatisch aan, dus als je graag altijd je batterijpercentage wil checken, moet je dit nog wel even aanzetten.

Maar hoe doe je dit? Ga eerst naar ‘Instellingen’, vervolgens tik je op ‘Batterij’ en hier zet je de knop bij ‘Batterijpercentage’ aan. Zie zo, je batterijpercentage is zichtbaar!

Aan de slag met tekst

Ook het bewerken van berichten is nu mogelijk. Wanneer je je bericht al verzonden hebt, maar toch nog een spelfout ontdekt, maakt Apple het nu mogelijk om deze binnen twee minuten nog aan te passen. Daarnaast kan je niet langer alleen teksten kopiëren uit foto’s maar nu ook uit video’s.

Deel screenshots zonder op te slaan

Ben jij iemand die regelmatig screenshots maakt van berichten en afbeeldingen die je tegenkomt op je telefoon? Vaak doe je dit om het vervolgens door te sturen naar familie en vrienden. De schermafbeelding zelf wil je dan niet bewaren. Het vervelende is dat je deze dan achteraf weer moet verwijderen en de opslag van je telefoon hierdoor sneller vol raakt. Hier heeft iOS 16 een oplossing voor: het kopiëren van screenshots zonder deze op te slaan.

Nadat je een screenshot maakt, krijg je direct de mogelijkheid om deze te bewerken. Wanneer je op ‘Gereed’ klikt, verschijnt ‘Kopieer en verwijder’ in het menu. Hiermee wordt de screenshot niet opgeslagen, maar is het wel mogelijk om deze in je berichten te plakken.

Heb jij iOS 16 al geïnstalleerd?

De nieuwe update brengt dus veel mooie en nieuwe functies met zich mee. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, vergeet de update dan niet te installeren als je die mogelijkheid hebt. Dit is beter voor het functioneren van je telefoon en bovendien wil je al deze nieuwe mogelijkheden niet missen.

Laat jouw device
direct fixen!

Je smartphone, laptop of tablet laten repareren? Maak direct een afspraak bij We Repair All in De Meern voor een snelle en zorgvuldige reparatie van je devices! Ook voor zakelijke reparaties staan we voor je klaar. We Repair All komt graag bij jouw bedrijf langs om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Heb je vragen? We zijn 7 dagen per week te bereiken op 085 401 57 83. Vragen die je via het contactformulier op de website stelt, beantwoorden we doorgaans binnen 24 uur.

Chat openen
Hi!
Kunnen we je helpen?