Je zit in de avond op de bank met het hele gezin tv te kijken. Zonder dat jullie het door hebben zit ineens iedereen op zijn of haar smartphone. Herkenbaar? Is dit een teken van Smartphone verslaving? In deze blog kun je meer lezen over verslaving omtrent smartphone gebruik en hoe je dit tegen kan gaan.
Wanneer heb je smartphone verslaving?
Je zult je wel afvragen wanneer je verslaafd bent aan je telefoon. Het is inmiddels zo normaal geworden in ons dagelijks leven. Misschien ben jij wel met een smartphone opgegroeid of is het langzaam in jouw leven gekomen. Maar momenteel is het leven haast niet voor te stellen zonder. Dat is ook het punt om te meten of je smartphone verslaafd bent. Heel simpel gezegd ben je smartphone verslaafd als je niet zonder kunt. Ga je ermee naar de wc, pak je hem erbij onder een conversatie, onder het wandelen of midden in je online les?
Misschien kunnen we het beter omdraaien. Probeer bij jezelf na te gaan wanneer je even geen smartphone gebruikt?
Wat doet een smartphone met je?
Een smartphone verslaving zorgt ervoor dat je minder tijd en aandacht hebt voor je directe omgeving maar het ergste is dat het je ogen beschadigt. Vooral bij kinderen zorgt dit ervoor dat een kwart van de kinderen door smartphonegebruik bijziend.
Nieuwe meldingen zoals berichten en likes zorgen voor het vrijkomen van je hormoon dopamine, waardoor je een prettig gevoel van beloning krijgt. Dit gevoel neemt ook weer af, maar je hersenen onthouden de fijne ervaring waardoor je bijna automatisch opnieuw naar je telefoon grijpt. Herkenbaar? Lees nog even veder voor wat simpele maar handige tips.
Tips voor smartphone verslaving
- Zorg dat je telefoon niet binnen hand bereik ligt. Ben je onderweg? Stop je telefoon in je rugtas onder het fietsen of leg hem op de achterbank onder het rijden.
- Zet je meldingen uit door gebruik te maken van “Niet storen” Dit stel je in door naar Instellingen te gaan -> Niet storen -> Niet storen aanzetten. (Tip sta oproepen toe van iedereen, mocht iemand je in nood moeten kunnen bereiken ben je altijd bereikbaar)
- Een simpelere methode is je telefoon op zijn kop te leggen, zo wordt je niet afgeleid door meldingen.
- Neem je telefoon niet mee naar het eten.
- Een tip voor je ogen is om het felle blauwe licht om te zetten in warme kleuren voor een betere nachtrust, dit doe je bij iPhone als volgt: Instellingen -> Scherm en helderheid -> Night shifts -> Gepland -> Zon onder tot zon op.
Nu je alle informatie in deze blog hebt gelezen, maar toch niet helemaal overtuigd bent en je het liefst lekker door wilt blijven swipen hebben we HIER nog een blog voor je geschreven over een langere batterijduur.
Meer informatie
In deze blog heb je gelezen over het onderwerp smartphone verslavingen. Hopelijk heb je er wat aan gehad. Mocht je toch op zoek zijn naar meer informatie, neem dan gerust een kijkje op onze reparatiepagina. Of heb je een andere vraag, neem dan contact met ons op!